Skupina Carthago se osredotoča na rast: slavnostna otvoritev obrata za proizvodnjo Malibu Vanov v Ormožu

Skupina Carthago nadaljuje v svojem značilnem tempu: natanko leto dni po položitvi temeljnega kamna je Carthago odprl svoj nov obrat v Ormožu. Obrat je specializiran za proizvodnjo priljubljenih Malibu Vanov oz. predelanih kombijev. Celotna naložba znaša približno 50 milijonov evrov, do konca prihodnjega leta pa naj bi predvidoma bilo ustvarjenih 300 delovnih mest. Z Ormožem kot drugim obratom v Sloveniji poleg Odrancev, skupina Carthago s prestižnima blagovnima znamkama Carthago in Malibu pošilja jasen signal: Carthago tudi v času politične in gospodarske negotovosti ostaja stabilen in jasno usmerjen v rast.

 

Visoki gostje otvoritve: predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport

Velik pomen skupine Carthago z dvema obratoma v Sloveniji dokazujejo prisotni visoki gostje slovesne otvoritve, s predsednico Republike Slovenije Natašo Pirc Musar in ministrom za gospodarstvo, turizem in šport, Matjažem Hanom na čelu ter županom občine Ormož, Danijelom Vrbnjakom.

Zraven vodstva slovenskega podjetja Carthago d.o.o. je bilo prisotno celotno vodstvo  skupine  Carthago,  vključno  z  ustanoviteljem  in  lastnikom Karl-Heinz Schulerjem. To poudarja strateško pomembno povezavo nemškega proizvajalca avtodomov z lokacijama v Sloveniji.

Tesno povezanost lokacij v Nemčiji in Sloveniji poudarja tudi Karl-Heinz Schuler: "Z našim sedežem v Aulendorfu tvorita obrata v Odrancih in zdaj v Ormožu nosilni in nepogrešljivi steber skupine Carthago. Brez Slovenije skupina Carthago ne bi bila to, kar je danes: eden najuspešnejših proizvajalcev prestižnih avtodomov v Evropi."

 

Nova delovna mesta: predvidoma 300 zaposlenih do konca leta 2024

Nov, tehnološko dovršen in sodoben obrat v Ormožu v severovzhodni Sloveniji je bil zgrajen dobesedno na zelenem travniku. Površina objekta obsega približno 100.000 kvadratnih metrov. Proizvodnja vključuje pohištveni del, predpripravo in montažo ter celotno logistiko. Celotna naložba znaša približno 50 milijonov evrov.

Začenši z majem, bo v novem obratu možno proizvesti približno 3.000 predelanih kombijev Malibu na leto. Na začetku bo v Ormožu zaposlenih približno 180 ljudi. Njihovo število naj bi se do konca prvega leta proizvodnje leta 2024 povečalo na približno 300 zaposlenih.

Doslej so Malibu Vane izdelovali vzporedno z avtodomi Carthago in Malibu v bližnjem obratu skupine Carthago v Odrancih. Obrata sta med seboj oddaljena le približno pol ure vožnje. Začetno ekipo v Ormožu sestavlja dobrih 100 izkušenih zaposlenih, ki so se do sedaj iz te regije vozili v Odrance. Sandra Županec, direktorica podjetja Carthago d.o.o.: "To zagotavlja hiter zagon proizvodnje in vrhunsko kakovost."

S selitvijo Vanov v nov obrat se v Odrancih sproščajo zmogljivosti za proizvodnjo avtodomov. Do krčenja delovnih mest tam ne bo prišlo. Nasprotno, lokacija se bo še naprej širila in še naprej se bodo iskali novi zaposleni.

 

Okolju prijazna proizvodnja: sozvočje gospodarstva in ekologije

Pri gradnji obrata v Ormožu ni bil poudarek le na najsodobnejši in učinkoviti proizvodnji, temveč tudi na varstvu okolja in trajnosti.

Markus Kern, predsedujoči poslovodstvu Carthaga: "Gospodarstvo in ekologija sta v Ormožu zgledno prepletena. "

Približno tretjino območja obrata sestavljajo zelene površine. Z LED osvetlitvijo kot tudi z rekuperacijo varčujejo z energijo. Oskrbo obrata z energijo zagotavljata kogeneracijska elektrarna in v prihodnje fotovoltaični sistem z močjo enega megavata. Visoko učinkovite toplotne črpalke pokrivajo energetske konice. Vse proizvodne in pisarniške prostore je mogoče nadzorovano ogrevati ter hladiti in prezračevati.

Stefan Weiß, direktor podjetja Carthago d.o.o., povzema: "Rezultat je izjemno sodoben in hkrati okolju prijazen proizvodni obrat."

 

Malibu Van: uspešnica med predelanimi kombiji

Malibu  Van  je  eden  izmed  pionirjev priljubljenih  predelanih  kombijev s kopalnico. V Nemčiji in Evropi postajajo vse bolj pomembni. Skupina Carthago v tem tržnem segmentu še naprej vidi velik potencial za prihodnost. Pomembnost Malibu Vana se je pred kratkim jasno pokazala na izboru za avtodom leta 2023 v Nemčiji: tu je že četrtič zapored zmagal v svoji kategoriji.

 

Carthago d.o.o.: privlačen delodajalec, ugodnosti za zaposlene

V novem obratu bodo ustvarjena številna privlačna delovna mesta. Tudi tamkajšnji kolektiv bo deležen dobro znanih ugodnosti za zaposlene, ki jih nudi podjetje Carthago d.o.o., med drugim izdaten regres in dodatno pokojninsko zavarovanje  v  podjetju.  Carthago  d.o.o.  sodeluje  s  šolami  in  nudi praktična usposabljanja za dijake in študente. Delovna mesta so opremljena z najsodobnejšo tehnologijo, prednost dinamičnega podjetja je tudi organizacijska struktura in dobre možnosti osebnostnega in kariernega razvoja.

 

2023: leto jubilejev v skupini Carthago

Odprtje novega obrata v Ormožu sovpada z izjemnim letom za skupino Carthago: praznujejo deset let Malibu Vana, petnajst let obrata v Odrancih in deset let Carthago Cityja, sedeža podjetja skupine Carthago, ki je edinstven v svoji panogi. Nenazadnje bo občina Ormož v letu 2023 praznovala 750-letnico obstoja.