Strade bianche

Strade bianche

Prvi kolesar sveta je na »belih cestah« (Strade Bianche) dosegel eno izmed najbolj impresivnih zmag v svoji karieri. Tadej Pogačar se je, navkljub padcu v prvi polovici dirke, odločil za samostojni napad kar 50km pred ciljem in tako v epskem slogu prišel do prestižne zmage na neuradnem šestem kolesarskem spomeniku.

Po zmagovitem uvodu v novo sezono se Tadej tudi letos odpravil na najpomembnejšo moderno kolesarsko klasiko, kjer je lani zasedel zelo solidno sedmo mesto. Nobena skrivnost ni bila, da si želi omenjeni rezultat še nadgraditi in se vmešati v boj za sam vrh te prestižne klasike. Vožnja po makadamu v srcu Toskane in njena očarljiva pokrajina sta sloves "belih cest " ponesla v nebo, tako med tekmovalci kot tudi kolesarskimi privrženci širom sveta. Proga je zadnja leta nespremenjena: 184 krožnih kilometrov v okolici Siene, z enajstimi makadamskimi odseki v skupni dolžini 63 kilometrov, daje preizkušnji poseben pečat. Strade Bianche oz. "Bele ceste " tako veljajo za neuradni šesti spomenik v svetu kolesarstva.

Po dveh letih se je, zaradi manj strogih ukrepov v boju s koronavirusom, ob cestah zopet zbralo veliko število kolesarskih navdušencev. Lepo število slovenskih navijačev je glasno podpiralo Tadeja, kateri se jim je oddolžil z nepozabnim prikazom.

Množičen padec 100km do cilja 


V prvi polovici 16. izvedbe »belih cest«, natančneje 100km pred ciljem je močan sunek vetra povzročil množičen padec na petem od enajstih makadamskih odsekov. Grdo je padel prvi favorit Alaphilippe, ki je naredil salto in je moral menjati kolo. Posledično je Francoz potrošil kar nekaj energije, da je zopet ujel stik z glavnino. V padel je bil udeležen tudi Tadej Pogačar, ki pa se je na srečo hitro pobral in nadaljeval z dirko. 

Epski juriš 50km do cilja 


Na 8. makadamskem odseku Monte Santa Maria se je v ospredju močno dvignil tempo. S pospeškom je želel selekcijo narediti tudi Alaphilippe, a naposled zgolj dočakal odgovor dvakratnega zmagovalca Dirke po Franciji. Pogačar je silovito pospešil in se ob prelomu terena v dolino z veliko hitrostjo odcepil od vseh zasledovalcev, ki so ga le pospremili s pogledom. Dih jemajoči napad kar 50km pred ciljem je povsem presenetil vse tekmece, saj še nihče ni slavil zmage na Strade Bianche s pobegom več kot 20km pred ciljno črto.

Prednost prvega kolesarja sveta je rasla iz minute v minuto. Pogačar je vozil povsem svojo dirko in se ni več oziral nazaj. Njegova prednost je v nekem trenutku znašala že 1m40s in vse bolj je postajalo jasno, da bo Tadeja Pogačarja danes težko ujeti. Slabim 23km pred ciljem se je v lov resno podala peterica kolesarjev, a bilo je prepozno. Tadejeva prednost je sicer padla pod minuto, vendar ostala dovolj velika, da je Pogačar v miru opravil tudi z zadnjim vzponom tik pred ciljem in se na trgu Il Campo zasluženo razveselil ene najbolj dominantnih zmag v svoji karieri.

Nov zgodovinski mejnik 


Tadej Pogačar je ponovno spisal zgodovino in postal prvi kolesar z zmago na Dirki po Franciji, ki je uspel zmagati na tudi "Belih cestah" Toskane. Povrh tega pa je ta mejnik dosegel z rekordno dolgim pobegom, ki bo še dolgo časa ostal v spominu kolesarskim navdušencem po celem svetu. Z zmago pa je izboljšal tudi najboljšo slovensko uvrstitev na tej novodobni klasiki. 
"Osupljiva zmaga. Neverjetno. Zgodaj sem napadel. Do 5 km pred ciljem nisem bil prepričan, ali mi bo res uspelo. Tudi še na zadnjem vzponu sem se oziral nazaj, ali kdo prihaja za menoj. Presrečen sem, da mi je uspelo" je v prvi izjavi povedal veliki zmagovalec belih cest Toskane.
"Vem, kako se običajno razpleta ta dirka. Svoj največji napor sem prihranil za vzpon na Monte Santa Maria, nihče mi ni sledil, tako da sem šel sam naprej. Moral sem dati vse od sebe. Nenehno sem se oziral in spraševal, kje so vsi. Bilo je zelo napeto, moja energija je proti koncu vse bolj in bolj pojenjala. A mi je uspelo preživeti vse do konca” 


Vir: www.tadej.pogacar.com